Bijzondere Art Deco klok in reparatie bij Frank van Nuus

Een klok met een slinger die boven het uurwerk hangt, en door middel van een mesophanging in balans is gebracht. De kenners weten dan dat ik het over een technisch hoogstandje heb. De Bossche uurwerkmaker Frank van Nuus heeft deze uit eind vorige eeuw daterende klok momenteel in reparatie.

"Om dit te maken moet iemand zeker een jaar bezig zijn geweest. Het is absoluut een super-hoogstandje." zegt Van Nuus, die heel wat klokken heeft gezien. Van Nuus repareert de klok voor een particulier in Brabant. "Wat hij waar is, daat is moeilijk te zeggen. Het is een uniek meesterstuk. De waarde wordt bepaald door de conjunctuur. Je moet het zien als een schilderij van Van Gogh. Wat iemand daarvoor wil betalen kan ook nogal veranderen."

Wat Van Nuus ook bijzonder aan deze klok vindt: "Hij is in Friesland gemaakt, door ene B.F. Gelder. Leuk dat je juis daar zoiets tegenkomt, waar men tot in de vorige eeuw altijd redelijk traditioneel te werk ging. Eigenlijk tref je dergelijke noviteiten en kwaliteit nooit in Nederland aan."

De klok is uitgevoerd in Art Deco stijl. "En is heel stijlzuiver," vindt Van Nuur. Opmerkelijk is voorts dat de kleine wijzer er 24 uur over doet om een keer rond te gaan. De grote wijzer doet over een ronde twee uur. De cijferplaat heeft dus een dubbel aantal aanduidingen voor de uren en minuten. "Lastig als je wil weten hoe laat het is? Dat valt wel mee. Het went."

Bij de klok hoorde eigenlijk ook nog een glazen halfronde stolp. "Om zo weinig mogelijk invloeden van buitena te hebben. Die werken namelijknegatief op de nauwkeurigheid. "Maar zo'n stolp is niet meer te maken." Nu komt er een glazen omhulsel om de klok dat, oneerbiedig gezegd, iets weg heeft van een aquiarium op zijn kant.