Zeer zeldzame Bossche staand horloge uit 1740 gevonden bij Oost-Duitse Dresden

Uurwerkmaker Frank van Nuus tikte in de buurt van het Oos-Duitse Dresden een Amsterdams staand horloge uit circa 1740 op de kop. In Den Bosch vervaardigd.

"Als ze de inscriptie L.V.DOORN S;BOSCH hadden willen vervalsen, dan haaden ze wel een beroemde klokkenmaker uit Amsterdam genomen en niet een uit een provinciestadje als Den Bosch. Maar ja, dan was de vervalser ook weer snel door de mand gevallen. Nee, hij is echt, het is een echt Amsterdams staand horloge uit circa 1740, in Den Bosch gemaakt."
Uurwerkmaker/restaurateur Frank van Nuus (35), Zuid-Willemsvaart 279, glundert van oor tot oor. Onlangs wist hij via een tip de zeer zeldzame staande klok uit eikenhout en wortelnotenfineer in de buurt van het Oost-Duitse Dresden op de kop te tikken. Van Nuus zou het mooi vinden als dit unieke stuk een plaats zou krijgen in de hal van het Bossche stadhuis of in de kamer van burgemeester Rombouts. Of in het Noord-Brabants Museum, het Provinciehuis of bij Van Lanschot Bankiers.

"Via een kennis in West-Duitsland aan wie ik onlangs een klok verkocht, kreeg ik te horen dat deze Van Doornklok uit de inboedelverkoop van een zeer gegoede familie te koop was. Van de honderd keer rijd je 99 keer voor niks, maar ik heb bij het landhuis in Oost-Duitsland aangebeld. Toen ik de klok zag, wist ik het meteen De kans is zeer groot dat hij uit de Bossche Peperstraat afkomstig is, rond 1740 in opdracht gemaakt."

De prijs bedroeg in die tijd 700 à 800 Hollandsche Florijnen. VAn Nuus: "Een jaarsalaris van een arbeider in die tijd. Volledig gerestaureerd kort is nu 75.000 gulden, ook een modaal jaarsalaris. De verzekeringswaarde bedraagt tussen de 90.000 en 110.000 gulden. Het zou voor Den Bosch een gemiste kans zijn als een dergelijke klok niet de 'onze' zou worden."

Van Nuus heeft al twee serieuze kopers. "De uiteindelijke bestemming is voor mij heel belangrijk. Daarom wordt is ook authentiek gerestaureerd. Niet snel een schroefje erin. Nee, het beste moet eruit gehaald worden."

Het staand horloge, circa 2,50 meter hoog, bevindt zich qua stijl in een overgangsperiode tussen Lodewijk XV (a-symmetrisch) en Lodewijk XVI (symmetrisch). De dagprijs bepaalde Van Nuus via een catalogus. De betekenis van de Bossche klokkenmaker L. van Doorn zocht hij op in het lijvige boekwerk 'De Nederlandse staande klok' van J. Zeeman ui 1977: Omstreeks 1780 onderhiel hij het torenuurwerk van de St. Petruskerk te Boxtel. In 1784 repareerde hij het uurwerk voor 100 gulden. Voor het meerdere werk ontving hij nog 53 gulden. Heeft Rombouts al gereageerd? "De gemeente beraadt zich nog. Van het Noord-Brabants Museum heb ik nog niets vernomen. Voor het Provinciehuis is de post pas net weg en met Van Lansschot Bankiers moet ik nog contact hebben. Hoe die klok in Oost-Duitsland terecht kwam? Weet ik niet. Die Oost-Duitse familie ook niet. 'Een tante van ons had 'm al heel lang.' zie iemand daar."